Als verkoper hoef je niet perfect te zijn
Iedereen die mij persoonlijk kent, weet dat ik geobsedeerd ben door details. Ik kan uren werken aan de perfecte slide voor een training. Het bewerken van onze podcast duurde in het begin soms wel acht uur per aflevering. En ik deed het met geduld. Ik genoot er zelfs van. Maar naarmate ons bedrijf groeit loop ik tegen mijn eigen beperkingen aan. Het lukt niet meer om de tijd te besteden die ik graag aan bepaalde activiteiten wil besteden. En ik hoor je denken: uitbesteden! Dat weet ik ook wel, maar weet je wat het nadeel van een perfectionistische natuur is? Je kunt het niet. Het is bijna onmogelijk om iemand te vinden die alles doet, precies zoals je dat hebt voorgesteld.
Nu heb ik iets ontdekt dat mij helpt bij het voltooien van mijn reis om de perfecte salesopleiding te ontwikkelen: perfecte imperfectie. En ik deel deze ontdekking omdat ik er vandaag achter kwam dat veel verkopers worden tegengehouden in hun ontwikkeling door precies diezelfde neiging naar perfectie. Verkopers leggen zichzelf onnodig veel druk op, omdat ze zich zorgen maken over wat de klant van ze vindt, wat de klant van hun product vindt, of wat hun baas van hun prestaties vindt. Wabi Sabi kan je leren hoe je dat los kunt laten. Een Japanse wijsheid? Hoe dan?
Dat zal ik je uitleggen. Het streven naar perfectie kan ons verlammen. Maar waar je misschien niet bij stilstaat is dat perfectie niet iets is waar onze klanten naar op zoek zijn. Ze zijn op zoek naar menselijkheid, authenticiteit, oprechtheid. Perfectie staat daar in veel opzichten recht tegenover. Als iets te mooi is om waar te zijn, is het vaak ook niet waar. Dat weten we allemaal instinctief. Waarom proberen we onszelf en onze producten dan als perfect over te laten komen?
Wabi Sabi is een levensfilosofie die uitdrukking geeft aan natuurlijke schoonheid. Een perfect theekopje koop je bij de Ikea, gemaakt in een fabriek, door machines. Een handgemaakt kopje geeft je echter een andere boodschap. Dit kopje kun je herkennen aan de imperfecties. Een bobbeltje hier, een bladdertje verf daar, wat slijtplekken aan de onderkant. En diep in ons hart vinden we dat mooi. We weten dat de maker het persoonlijk voor ons heeft gemaakt. We weten dat de maker er veel tijd en aandacht aan heeft besteed. En vooral, het is puur en eerlijk. Een persoonlijke pitch is veel effectiever dan een standaard marketingverhaal. Toch? Niet perfect, maar wel speciaal voor jou. Dit komt veel beter binnen bij een klant. De imperfecties maken ons menselijk. Het geeft ons warmte.
En daarmee kan ik mezelf gerust stellen: natuurlijke imperfectie. Daarom heb ik de verspreking in het intro van onze laatste podcast erin laten zitten, zonder me er schuldig over te voelen. En dat kun je als verkoper ook doen. Weet je iets niet over je product? Wees er eerlijk over. Zie je er niet uit als George Clooney? Maakt niet uit. Vind jij het ongemakkelijk om iemand op een netwerkevent aan te spreken? Benoem het. Mensen willen zaken doen met mensen zoals jij, niet met een robot. Dus je imperfecties tonen maken je menselijk. Mensen gaan je sympathieker vinden, ze gaan je waarderen, en belangrijker nog: ze gaan je zien. Ze zullen je beter herinneren. Want menselijke imperfecties die je zichtbaar maakt, maken jou uniek.
Het is dus niet erg om ongemakkelijk over te komen tijdens een boardmeeting, tijdens je eerste koude belletjes van de dag. En als je een foutje maakt in een e-mail of een bericht op Linkedin? Dat maakt je menselijk, het is juist een bewijs dat je geen robot bent of dat je automatiseringssoftware gebruikt om te laten zien dat je beter bent dan je bent. Is dat een vrijbrief voor luiheid en slordigheid? Is het oke als je te laat terugbelt? Of als een product niet volgens specificaties is geleverd? Natuurlijk niet. Perfecte imperfectie gaat over bewustwording van je fouten en je bereidheid om je in te spannen om het voor de klant perfect te maken.
Wabi Sabi heeft mij geleerd dat ik ben wie ik ben. Dat ik uniek ben, en dat iedereen mij mag meemaken in al mijn imperfectie, met een pure intentie.